wtorek, 3 maja 2011

Jesiennie niemal :(

Kochani!

Dzisiaj pogoda przybiła chyba wszystkich... Deszcz, śnieg, zimno :( Ale, żeby się nie nudzić i nie siedzieć z nosem na szybie postanowiłam spędzić dzień w kuchni. Porcja ciasteczek wg przepisu prababci właśnie się piecze :)

Ale dziś nie o ciasteczkach, a o bardzo prostym i pysznym cieście, które znam jako

Ciasto włoskie (a spotykane jest również jako wiewiór)

Ciasto dla miłośników połączenia jabłek z orzechami, idealne na taki jesienny dzień jak dziś :)


mąka, 3 szklanki
cukier, 2 szklanki
jajka, 6
proszek do pieczenia,1,5  łyżeczki
soda oczyszczona, 1,5  łyżeczki

olej, 3/4 szklanki
posiekane orzechy włoskie, szklanka
jabłka, 5 sztuk

banany, 1-2 sztuk
cukier puder

1. Ubić jajka z cukrem, powoli dodawać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wyrobić mikserem.
2. Mieszając stopniowo i bardzo powolutku, cienkim strumykiem wlewać olej.
3. Jabłka i banany umyć, obrać i pokroić w sporą kostkę
4. Do gładkiego ciasta dodać posiekane orzechy, banany i jabłka. Wymieszać drewnianą łyżką.
5. Piec około 40 minut w 200 st. C, przed wyjęciem sprawdzić ciasto patyczkiem i w razie potrzeby piec nieco dłużej, aż patyk będzie suchy. Kiedy ciasto się wystudzi posypać cukrem pudrem. Smacznego!

1 komentarz: