czwartek, 14 kwietnia 2011

Odkrywam nowe smaki...

Kochani!

Całkiem niedawno spróbowałam kuchni żydowskiej i bardzo mi posmakowała. Jakoś nigdy wcześniej mnie do niej nie ciągnęło, a i nie było okazji próbować. Teraz żałuję, że tak długo zwlekałam, bo ta kuchnia po prostu jest pyszna! Niesamowite połączenia smaków - choćby cymesik marchewkowy...
Zainspirowana nowymi smakami postanowiłam tradycyjne gołąbki wzbogacić o sos do holiszków. Tym samym chwilowo robię przerwę w przepisach wielkanocnych :) W kolejnym liście podam następny przepis na Wielkanoc.


Gołąbki polskie z holiszkowym sosem



Oczywiście żydowskie gołąbki (holiszki) nie mogą zawierać wieprzowiny, trzeba je zrobić z wołowiny, albo jagnięciny (i te są najlepsze). Ja jednak zostałam przy wersji polskiej gołąbków i tylko sos jest w wersji żydowskiej.


600g łopatki wieprzowej (zmielonej)
 3 duże cebule
300g ryżu
1 główka białej kapusty (ok. 2,5 kg)
tłuszcz (olej lub smalec)
1/2 l bulionu
pieprz, sól, gałka muszkatołowa, liście laurowe, ziele ang.
 przecier pomidorowy (ok. 3 łyżeczek)
4 pomidory lub 1 puszka krojonych pomidorów
rodzynki (do smaku)
cynamon 


1. Kapustę myjemy, wycinamy głąb, obgotowujemy w osolonym wrzątku przez ok. 15 minut. 2 cebule należy pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Ryż gotujemy tak, aby był lekko twardawy.

2. Ryż, mięso i cebulę mieszamy i doprawiamy pieprzem, solą, gałką muszkatołową. Tak przygotowany farsz ciasno zawijamy w liście kapusty.

3. Połowę liści, do których nie starczyło nam farszu wykładamy na dno płaskiego, dużego garnka, układamy na nich gołąbki (maksymalnie w 3 poziomach), zalewamy bulionem, do którego dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach i przykrywamy drugą połową liści.

4. Gołąbki gotujemy około godziny, pod koniec dodając do bulionu łyżeczkę przecieru pomidorowego.

5. Teraz możemy przygotować sos holiszkowy. 1 cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu aż będzie szklista. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone, obrane pomidory, kilka rodzynek i dusimy pod przykryciem ok. 10-15 minut. Dodajemy odrobinę wody, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, cynamon (pół łyżeczki), odrobinę cukru, pieprz, sól i całość miksujemy blenderem. Dodajemy 10-15 rodzynek i dusimy jeszcze przez 5 minut, uważając, żeby sos się nie przypalił.

6. Gołąbki podajemy polane sosem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz