Kochani!
Obiecałam przepisy wielkanocne i zaniedbałam Was trochę. Dzisiaj zatem przesyłam Wam dwa przepisy do wykorzystania na Święta. Jeden z nich uzupełnię o zdjęcie po Świętach, bo niestety obecnie nie mam.
Mazurek "Orzechówka"
Ulubiony mazurek mojego męża....
Ciasto:
mąka, 500g
masło, 350g + 1/4 kostki do orzechów
żółtka ugotowane na twardo, 2
jajko + żółtko surowe, 1
cukier puder, 200g
cukier waniliowy, 1 opak.
kakao, 1 łyżka
proszek do pieczenia, płaska łyżka
Miód, 2 łyżki
orzechy laskowe, 200g
Masa:
jajka, 4
cukier, 200g
masło lub margaryna, 500g
filiżanka mocnej kawy,
Spirytus, 50g
wafle, 4
kawa sypana, 1 łyżka
1. Ciasto: Mąkę przesiać, dodać masło i przesiekać. Gotowane żółtka przetrzeć przez sitko, dodać do mąki, razem z surowym żółtkiem i jajkiem. Wsypać cukier, cukier waniliowy, kakao i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto, podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na wielkość blachy.
2. 1/4 kostki masła rozpuść na patelni z 2 łyzkami miodu, wrzuć pokrojone na połówki orzechy laskowe i praż przez chwilę.
3. Jedną połowę ciasta wyłożyć na blachę, na to wyłożyć warstwę orzechów prażonych i kolejną połowę ciasta. Ciasto piecz przez 30 minut w temp. 180-200 st. C i odstaw do wystudzenia.
4. Masa: Jajka utrzyj z cukrem w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać masę jajeczną i wymieszać. Wlać 1/2 kawy i spirytusu (jak ktoś lubi spirytusu można dać więcej) i wsypać kawę sypaną. Wymieszać na jednolitą masę.
5. Zimny placek nasączyć pozostałą kawą ze spirytusem. 1 warstwę wafli posmarować połową masy, na to wyłożyć ciasto, znowu masę i przykryć kolejną warstwą wafli. Smacznego!
*Przepis pochodzi z książeczki "Moje gotowanie: Wielkanoc" po moich drobnych modyfikacjach
Tort świąteczny "Czarno-biały"
Dosyć drogi, ale bardzo, bardzo dobry i w dodatku szybki.
mielone orzechy włoskie, 250 g
mielone migdały bez skórek, 250 g
cukier puder, 2 x 1 szkl.
jajka, 12
cytryna, 1
kwaśna marmolada, 3 łyżki
zmielona gorzka czekolada, 150 g
1. 12 żółtek utrzeć z 1 szklanką cukru pudru
2. Dodać marmoladę i czekoladę, zmiksować
3. Dołożyć orzechy i wymieszać
4. Wyłożyć do tortownicy (najlepiej o średnicy 26 cm)
5. 12 białek ubić na sztywno z 1 szkl. cukru pudru
6. Dodać sok z cytryny i migdały, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką
7. Wyłożyć do tortownicy na czarną część
8. Całość piec w temp. 180C przez ok. 45 minut
Na wierzch można nałożyć jakąś masę, np. czekoladową, albo kawową jak w przepisie powyżej. Wewnątrz jest ona niepotrzebna, bo jej warstwa wytwarza się sama z migdałów, a część orzechowa jest bardzo wilgotna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz