sobota, 2 kwietnia 2011

Z podziękowaniami...

Kochani!
Gotowanie jest moją pasją, przy nim odpoczywam, przestaję myśleć o stresie i wiem, że nie ważne co by się stało to na moich przepisach mogę polegać zawsze. Przypomina mi się film "Julia & Julia', tam właśnie padło podobne zdanie.

Jednak moją inspiracją i mistrzem, nie jest żadna znana powszechnie osoba, żaden kucharz, ani szefowa kuchni, jest nią moja mama. Nie zdawałam sobie sprawy jak wiele potrafię właśnie dzięki niej. Dzisiaj zatem przepis na ciasto drożdżowe mojej mamy.


Ciasto drożdżowe z pierzynką czekoladową
:)



Pyszne, puchate, zawsze wychodzi :)



Ciasto drożdżowe:
drożdże, 100 g
mleko, 1 szkl.
cukier, 1 szkl
cukier waniliowy, 1 opak.
roztopione masło, 100 g
mąka, 500 g
żóltka, 4
wiśniówka, 1 łyżka
rodzynki, do smaku
sól, szczypta
Pierzynka czekoladowa: 
maka, 3/4 szkl.
cukier wan., 1 opak
cukier kryształ, 2/3 szkl.
kakao, 1/4 szkl.
masło, 1/3 kostki
kawałki czekolady gorzkiej, do smak
u

1. Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy jedną łyżką cukru, dodajemy ciepłe mleko i 100 g mąki, mieszamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy w ciepłe miejsce, uprzednio przykrywając rozczyn ściereczką, aż podwoi objętość.

2. Kiedy rozczyn rośnie, ucieramy żółtka z całym pozostałym cukrem, dodajemy łyżkę wiśniówki i szczyptę soli. Rozczyn powinien już być gotowy, wlewamy do niego żółtka, mieszamy, dodajemy mąkę i roztopione masło i wyrabiamy, a w trakcie tej czynności dosypujemy mąki aż ciasto będzie odpowiedniej gęstości (nie za rzadkie, ale też nie zbyt gęste - żeby dało się formować). Dobrze wyrobione ciasto będzie się odrywało od miski. Na koniec dodajemy rodzynki i jeszcze wyrabiamy, żeby się połączyły z ciastem.

3. Ciasto wkładamy do formy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Teraz możemy zając się naszą czekoladową pierzynką. Do miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy i kryształ, kakao, kawałeczki czekolady i masło. Szybko łączymy składniki, formując grudki (nie wolno wyrabiać!), wysypujemy je gęsto na przygotowane ciasto drożdżowe.

4. Po godzinie, kiedy ciasto już wyrośnie wkładamy je do piekarnika na 170C i pieczemy przez 40 min. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz